четвъртък, януари 17, 2013

Не пуша вече?

Ето една книга, която няма смисъл да си купувате или да взимате на заем. Авторът ще ви говори глупости, които вие вече знаете. Той разказва как много пъти се е опитвал да спре цигарите и накрая просто си казал FUCK IT! и ги спрял от раз, в което има известна логика. Съвсем случайно, между другото споменава как преди да ги спре отишъл на психоаналитик и го поставили под хипноза, ама това не помогнало. Аз всъщност искам да ми даде номера на психоаналитика си а не да ми говори глупости.
Със Сис ги "спряхме" миналия април. Така за около месец и нещо, но алкохола обърка цялата работа. Като пийнеш една тъъъъънка ракийка така те засърбява дроба, че няма на къде. И сега не пушим в интерес на истината. Само като пием припалваме. По едно време обаче много се притесних, че започнахме да пушим много :)
Трябва да се пази златната среда. Ако много се стараеш да НЕ правиш нещо, толкова повече ти се прави то. Елементарна физика.

Ако наистина искате да спрете цигарите ще ви предложа една много ефективна медитация на Ошо. Той не ти казва "НЕ ПУШИ" а дори напротив. Пуши, но го прави съзнателно... с кеф! Нека пушенето стане ритуал, на който си отдал цялото си внимание. Никакво механично пушене, както всички пушачи правят.

ОШО : Медитацията не е преживяване. Тя е да осъзнаеш Свидетеля. Просто гледайте, наблюдавайте и останете центрирани в наблюдението. Тайната за преодоляване на лоши навици е деавтоматизирането им. Когато вършите нещо вършете го с внимание- вървете внимателно, слушайте внимателно, говорете внимателно. Нека цялата ви дейност бъде в будно състояние.

При мен дойде един мъж. Той страдаше от непрекъснато пушене, продължило 30 години, той беше болен и лекарите му казали: "Ти никога няма да оздравееш, ако не спреш да пушиш."Но той беше страстен пушач и нищо не можеше да направи. Беше опитвал упорито, но само за един или два дни и след това подтика да пуши идвал толкова силно, че просто го увличал.

Заради това пушене той изгубил самоувереността си - виждал, че не може да направи едно толкова дребно нещо - да спре да пуши. Станал недостоен в собствените си очи. Нямал уважение към себе си. И дойде при мен.
Каза: "Какво да направя? Как да спра да пуша?"

Аз му отвърнах:"Никой не може да спре да пуши. Трябва да разбереш пушенето. Пушенето сега не е само въпрос на твоето решение, то е навлязло в света на твоите навици, пуснало е корени. 30 години са много. Пуснало е корени в твоето тяло, в химията ти, разпространило се е навсякъде. То не е само въпрос да го решиш в главата си, главата не може да направи нищо. То е станало независимо, ти трябва да го деавтоматизираш."

Той каза: "Какво разбирате под деавтоматизиране?"

Аз му казах: "Направи едно нещо, забрави за спирането. Няма нужда от него. 30 години си пушил. Забрави за това, ние въобще няма да го спираме. По-скоро ще го разберем. И така, ако практикуващите ДЗЕН могат да превърнат пиенето на чай в медитация и да го превърнат в церемония, защо да не може пушенето да се превърне в медитация?!"

Той изглеждаше развълнуван. Оживи се. Каза: "Медитация? Кажете ми веднгага - горя от нетърпение!"

Дадох му медитацията, казах: "Прави едно нещо. Когато изваждаш пакета с цигари от джоба си, прави го бавно. Наслаждавай му се без да бързаш. бъди съзнателен, буден, извади го с пълно осъзнаване. След това извади цигарата от пакета напълно осъзнато, бавно - не по стария забързан несъзнателен начин, механично. След това започни да потупваш цигарата върху пакета - но много бдително. Слушай звука, но точно както хората на дзен правят, когато самоварът започне да пее и чаят започне да ври....След това я сложи в устата си с пълно осъзнаване, запали я с пълно осъзнаване. Наслаждавай се на всяко малко действие и го разделяй на колкото е възможно по-малки действия, така че да можеш да осъзнаваш все повече и повече. След това направи първото всмукване. Напълни дълбоко дробовете си - това е пранаяма. Бог под формата на дим. Аз ти давам новата йога за новия век. След това изпусни дима, отпусни се, ново всмукване - и продължавай много бавно. Ако можеш да го правиш, ще се изненадаш, скоро ще видиш цялата му глупост. Не защото други са ти казвали, че е глупаво да пушиш, че е лошо. ТИ ЩЕ ГО ВИДИШ !!! И виждането няма да бъде само интелектуално. То ще бъде виждане от цялото ти същество, от твоята цялост. И тогава, ако един ден изчезне, изчезва, ако продължи, продължава, Ти няма защо да се тревожиш за това.(да не живее с очакване на резултат)"

След три месеца той дойде и каза: "ТО ИЗЧЕЗНА."


Източник: http://indigota.com/index.php?topic=1339.0#ixzz2I8Mb2Fon

26 коментара:

Unknown каза...

Най-хубавото на тая история е, че това може да се приложи към всичко, което правиш (и не правиш).

Awareness. Яко. Много яко.

Анонимен каза...

Тая книга е пълна с лъжи и противоречия.Трябва да си много тъп че да не забележиш и спреш благодарение на нея.Автора си е създал индустрия и си изкарва пари човека.

Анонимен каза...

Това са абсолютни глупости, които сте постнали. Не пуша от повече от 6 месеца благодарение на тази книга. Приятелката ми също ги отказа благодарение на нея. Какво искате да ми кажете, че това което той говори не е хипнотерапия ли. Абсолютно такава е просто трябва да вникнеш в нея

Анонимен каза...

Алън Кар е много готин, не само че спрях цигарите с тази книга, но истински се забавлявах, докато я четях. Написана е свежо.Тази книга ще ти помогне, но ако наистина си решил, че ще ги спираш, това си го казва и авторът.

Анонимен каза...

Гласувам с две ръце за статията,книгата е пълна боза! Автора те кара по волевия начин да се спрат ,което е мн болезнено. Как се чувства един пушач,който знае че няма да запали отново НИКОГА!!!
Мислех ,че грешката е в мен прочетох книгата два пъти,никви резултати.

Спрях цигаритее с книгата
как да откажа цигарите на джилиан райли, тя предлага техника, и приемане на желанието а не потискането, а и струва 7лв. а на Алан 15лв. смях , ако искате да спрете цигари , книгата на Джилиян е точната книга! Тя не ви учи как да спрете, забележете ,а ви учи как да НЕ ЗАПАЛИТЕ ОТНОВО!
което е проблем на всеки ново отказал се пушач.
Алан Кар е смешник :D яд ме е ,че хвърлих 15 лева на вятара за смотаната му книга, преди да намеря на Джилиян. Успех на всички и помнете ТРЯБВА ДА ИСКАТЕ ИСТИНСКИ ДА СПРЕТЕ,АКО ВИЕ ОТЛАГАТЕ И СЕ КОЛЕБАЕТЕ, НЕУСПЕХА ВИЕ Е ГАРАНТИРАН!

Анонимен каза...

Здравейте!
Аз лично пробвах няколко начина за отказване на цигарите ,но с кратък успех.
Препоръчаха ми да пробвам:най-резултатният метод за отказване на цигарите и сега съм непушач !Пожелавам ви успех!

Buksy каза...

Това последното също е много тъп метод. Всяко нещо, което всява страх (пушачите умират млади, ще хванеш рак, пилееш пари) е обречено на неуспех или на временен успех. Спирането на цигарите е най-лесното нещо на света, правил съм го хиляди пъти, беше казал Марк Твен. Целта не е спирането а ОТКАЗВАНЕТО! А то е невъзможно да се постигне с параноични методи.

Анонимен каза...

В книгата както казва авторът на статията има факти, които знаем. Може и да ги знаят някои хора. Светът е пълен с хора, които поватрят думи в които има много сила и истина без да ги осъзнават. Тютюнопушенето е наркомания. След като прочетох книгата спрях да паля цигари и живея с мисълта, че дори една дръпка може да ме направи отново наркоман и зависим към едно вещество, което за да си набавя жертвам спокойствието си, дълбокията сън, здравето, пари и др. Препоръчвам книгата на всеки пушач. P.S. С IQ от 160 точки съм. Преди 4 години бях с максимални резултати 134 точки. Това няма общо с цигарите. С цигарите има общо, че станах много по-енергичен още след няколко дена без дим както се е случвало всеки път, когато съм ги спирал и преди, но сега за първи път живея с мисълта, че няма да дори а си дръпна веднъж и това ми дава голяма свобода. Винаги преди съм знаел, че ще запаля една цигара в един или друг момент и съм чакал оправдание да го направя. Сега знам, че никога няма да запаля и се чувствам страхотно. :)

Анонимен каза...

От 2000 години хората повтарят думите на Христос и до сега са ги разбрали двама, трима будисти. ;)

Анонимен каза...

НЕ ПУША ВЕЧЕ от пет години.Пуших 23 години и можех да направя всичко за една цигара!След като се спасих опитах да помогна на други.Уви, книгата трябва да се чете!!!БЛАГОДАРЯ на Алън Кар!

Анонимен каза...

Алън Кар е човека,който ви трябва за отказване от никотиновата зависимост.Аз му благодаря от сърце и се радвам,че ми помогна печели пари от това!!!!

Анонимен каза...

Аз отказах цигарите след като прочетох тази книга след 18 години пушене - незнам дали тя е била решаваша, но просто наистина си го казах - вече 2 години не пуша. Не че си я купих книгата има я в нета за сваляне на места. Аз си направих един стимул който много ми помогна - на всеки 2 дена си купувах нещо за 10лв. колкото бих дал за цигари. Така си взимах някакви неща примерно за ядене където ми са се виждали скъпи или глезотии и не съм взимал.

Emo каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Emo каза...

Нямах представа ,че трябва да четеш нечии мисли ,думи и книги , за да спреш да пушиш.Трябва да си невероятно глупав или податлив на чуждо влияние. Човек, който сам не може да вземе едно такова решение и да отстоява на него е марионетка .
Смешно е ,излиза така,че преди този тип да си издаде търговския продукт хората не са спирали да пушат....

Един бивш пушач... каза...

Книгата на Алън Кар е супер забавна и благодарение на нея и аз спрях цигарите. Имах огромното желание да го направя. Може би вие не сте успели, защото не сте го искали! Просто казано, ако сте решили да спирате да пушите и просто ви трябва мотивация, това е вашата книга!
ПС: И не съм я плащал. Живеем в 21 век и всичко го има онлайн ;).
ПС2: Относно коментара на "ЕМО" :
"Смешно е ,излиза така,че преди този тип да си издаде търговския продукт хората не са спирали да пушат..."
Ти явно не си бил пушач. Всеки може да спре цигарите, но е много трудно. Не случайно има толкова много пушачи. Ако могат да избират, мислиш ли, че ще пропушат? Както казах, книгата на човека просто те мотивира допълнително да ги спреш. Ако не искаш да ги спираш, никой не може да ти помогне. За това по-добре хората, които не са запознати с навика тютюнопушене, или тези които просто нямат достатъчно сиво вещество, за да проумеят фактите, да си запазят мнението ;) (Емо)!

Анонимен каза...

Алан Кар е помогнал на милиони хора и сигурно ще помогне на още милиони....за щастие хейтърите вредят само на други хейтъри и добре че е лечимо хейтърсвото...

will каза...

Още един "ЗА МЕТОДА!"
Да, аз се ползвах успешно от метода. Вече съм щастлив непушач от 1,5 година.
Относно цената, ок, 16 лв. - ами това ми бяха цигарите за три дни.
Познати ми искаха книгата на заем. Както там пише - Не преотстъпвайте книгата,
а я пазете и препрочитайте от време на време! - та, аз не я преотстъпих.
Интересна беше реакцията: О, този човек иска да печели от книгата!
1. Кой не иска да печели от изданията си?
2. Ами както казах, книгата струвше колкото цигарите за три дни, а вече не съм
похарчила 4,2х30х12х1,5=2268лв. Бива си я разликата! Нали?

Добри каза...

Съвсем наскоро започнах да чета книгата. Стигнах до средата и спрях......да пуша. Не пуша едва 4 дена, а дори не ми се пуши. Не се измъчвам. Пушех по 2 кутии на ден! Както казах не пуша само от 4 дни и вече съм сигурен пе повече няма да пуша!

Unknown каза...

Алън Кар е един безочлив лъжец! Лесният начин? Няма лесен начин! Не пуша вече трети ден и се чувствам отвратително!

Unknown каза...

Алън Кар е един безочлив лъжец! Лесният начин? Няма лесен начин! Не пуша вече трети ден и се чувствам отвратително!

Анонимен каза...

Не пуша благодарение на Алън Кар от 6 месеца и съм страшно доволна от резултата, но човек трябва да иска да ги спре.

Анонимен каза...

Сигурна съм,че към днешна дата отново си нещастен,самосъжаляващ се непушач.Смешника си ти,не - А.Кар!

Анонимен каза...

не пуша вече 5 дена и съм много щастлива от това.

Unknown каза...

Интересното е, че Алън Кар е разбрал абсолютно всичко за пушача. Всяка една негова мисъл, всяка заблуда, всяко оправдание.
Колкото до автора на тази "статия", ами и неговия случай е описан в книгата и то подробно. Не може да има златна среда когато приемаш отрова и изобщо не става дума за awareness.
Както и да е. Всеки сам си носи кръста. За мен лесният начин си беше наистина лесен и от повече от две години живея нов по-хубаав живот.
Успех на всички които са още в капана!

Анонимен каза...

Аз не съм пушачка и не съм чела книгата за отказване от цигарите, но ми попадна друга негова книга, в която този "блестящ" автор ни съветва как да отслабнем по "лесния начин' Вече съм до 50-та страница и не научих абсолютно нищо друго , овен как Алън Кар ни моли да му се доверим и да му повярваме. Този сигурно е от някаква секта. Имам чувството, че чета сценариий за сериал, в който цяла година гледаме какви ли не простотии и в последната серия , в 59-та минута всичко се разплита. Не се подлъгвайте! Поредния мошеник, който ви обещава чудеса само срещу някакви си 15-20 лева.

Анонимен каза...

Не пуша вече 8 месеца благодарение на Алан Кар, за което винаги ще съм му признателна и благодарна и дори не ми е трудно! Това е едно от най-хубавите решения в живота ми!
П.С. Книгата я има и в безплатни варианти, да се нарича мошеник и секта ми се вижда някак алогично