сряда, януари 25, 2012

To build a home

Доста време мина, а? Изгубих виртуална активност, защото правех ремонт. Никога през живота си не съм правил толкова грандиозен ремонт. Може да се каже, че миналата година беше годината на РЕМОНТА! Това е според китайския хороскоп. А тази година е годината на дракона. Била хубава. С повече наводнения и надявам се по-малко мазоли по ръцете.
Купихме си къща. Близо до София е. Имаме си чист въздух, пивница, гора, р. Искър и влак. Няма нерваци, лумпени, наркомани, светофари, интернет, телевизия и асфалтирани пътища.
Къщата имаше нужда от сериозно "освежаване", затова гласувахме някакъв предварителен бюджет, както правят хората. И тук идва тънкия момент между твоите планове и реално случващите се неща. Бюджета си го умножаваш по две и може би ще ти стигнат парите. Винаги има нещо, което не си сметнал. Я някой материал, я някой майстор.
Юли месец по план започнахме с подмяната на цялата ВиК инсталация, както и модернизация на ел. инсталацията. Успоредно с това се занимавахме и с веселата част - къртенето! Двора ни заприлича на строителна площадка. Още горим дограма и дюшемета. Оказа се, че имаме доста влага там. Затова се наложи да направим дренаж. Това беше от непредвидените разходи. Станахме специалисти по дренажа, както и по бъркането на бетон, на замазка, шпакловки и още разни неща. След една седмица с кирка виждаш как нежните ти дизайнерски ръчички започват да стават сборен пункт на рояци мазоли. Но пък по-хубаво от физическия труд няма... или поне така си мислиш в началото.
Според предварителния график септември месец трябваше да сме готови с целия долен етаж и да  можем да се нанесем там. Наистина се нанесохме септември месец там. Само дето не беше готов първия етаж. И още не е. Добре, че имахме (полу)готова кухня и баня. Евалата на Страхо за страхотната баня, която ни спретна. Много е важно да случиш на майстор. Също така максимата, че с приятели не се работи не е вярна. По скоро трябва да е - с НЕСЕРИОЗНИ приятели НЕ СЕ РАБОТИ! Емо има още неща да довършва. Довършва ги от... не помня. Беше топло!
Та като казах топло се сетих, че бая време ни беше студено и опушено. Имахме си камина в хола. Много красиво направена. Мислихме да топлим целия първи етаж с нея. Глупчовци. Когато  решихме да я запалим се оказа, че пуши. Доста неприятно. Пробвахме да и правим вратички, за да не пуши, но пък с това спря и да топли. Не, че и преди топлеше, де. КПД-то на камините е 25% научихме в последствие, когато станахме и специалисти по камините и комините. Известно време се топлихме с едно кюмбе. И то пушеше. В крайна сметка си взехме една камина на Prity с водна риза. Сложихме и радиатори на първия етаж. По-добре е. За 3-4 часа горене можеш да си съблечеш якето. А ни увещаваха, че щяло да бъде много топло... Сега явно се оказва, че ще трябва да се санира къщата и да се изолира тавана. А, бе, ще си се забавляваме още доста години. Но пък си ни е хубаво и спокойно. Двора е 800м3 и е на три тераси. На пролет се надявам да си насадим разни неща, които после с кеф ще консумираме. Както баба правеше на село. Тогава това си беше в реда на нещата. А сега на това хората му викат БИО продукти. Сбъркана работа.
И понеже много хора искаха да видят снимки на къщичката, пускам тук един няколко месечен timeline от снимки. От точка А до точка В, като А=началото а В=до сега.

Home sweet home

5 коментара:

Sylvia каза...

Их, как да го кажа без да се разчувствам?! Благодаря!!! На всички! Аз съм щастливо човече, щастлива че имам всички вас - приятели!

gogi4 каза...

А ако ти хрумне да затвориш "биопродуктите" в буркани става "сива икономика".

Sylvia каза...

Ако ще рискуваме да ни затворят, нека затваряме в бутилки :D))

дограма каза...

Има доста начина за да се справите, но като и сами сте стигнали до извода, че като се направи едно и се реши един проблем изниква друг....хубаво е че сте научили че..." КПД-то на камините е 25% научихме в последствие, когато станахме и специалисти по камините и комините. Известно време се топлихме с едно кюмбе. И то пушеше. ...." доста е неприятно да бъдеш очаден и да мирише по този начин, но няма как тези проблеми малки дребни от бита са за разрешаване.Статията е хубава и ми беше от голяма полза признавам.

Мазилки каза...

Поздравления за този огромен и грандиозен ремонт, който сте направили . Преди година и ние започнахме нещо такова на нашата вила, но поради факта, че рядко ходим всичко става по бавничко.Радвам, се че сте ни качили и снимки.Всяко нещо изисква грижи и поддръжка,, за да ни се отплаща със своята красота и удобство.Да имаш къща сред природата е голяма удобство.Ще се радваме като свършите пак да ни покажете какво сте постигнали и да ни пишете по често вече в блога.